flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова ВС обговорив із представниками ВРП і ДСА України нагальні питання функціонування системи правосуддя

08 квітня 2022, 13:00

7 квітня 2022 року під час робочої зустрічі за участю Голови Верховного Суду Всеволода Князєва, в. о. Голови Вищої ради правосуддя Віктора Грищука, членів ВРП Оксани БлажівськоїІнни ПлахтійВіталія Саліхова, керівника секретаріату ВРП Тетяни Пархацької та заступника Голови Державної судової адміністрації України Сергія Чорнуцького йшлося, зокрема, про організацію процедури тимчасового переведення суддів.

«Зволікати з вирішенням питання щодо відрядження суддів не можна. Ми приймали рішення про передачу підсудності до судів на підконтрольній українській владі території, які найбільш наближені до тих судів, у яких зупинено здійснення судочинства, і водночас розташовані на відстані, достатньо безпечній для здійснення правосуддя. Відповідно, і тимчасове переведення суддів здебільшого буде здійснюватися до тих судів, до яких передано підсудність і в яких, з урахуванням прогнозованого збільшення навантаження, виникне необхідність у збільшенні штату суддів. До того ж є можливість заповнити вакансії в судах, де немає жодного судді», – пояснив Всеволод Князєв.

Насамперед, за словами Голови ВС, розглядатимуться питання щодо тимчасового переведення суддів, які перебувають на окупованих територіях, і тих, котрі працюють у судах, приміщення яких знищені.

Крім того, Всеволод Князєв повідомив, що наразі здійснюється збір та аналіз інформації щодо штатної та фактичної кількості суддів і наявних вакансій у місцевих та апеляційних судах, а також стосовно поточного навантаження на суддів. Найближчим часом Верховний Суд на своєму офіційному вебсайті оприлюднить перелік судів, до яких можливе тимчасове переведення, а судді матимуть можливість подати відповідну заяву.

«Надходження справ до судів по Україні загалом зменшилося приблизно в 10 разів. Про це свідчать дані ДСА. Відповідно, і надходження судового збору за лютий 2022 року становить лише 10 % від надходжень за аналогічний період 2021 року», – поінформував Голова ВС.

Учасники зустрічі також обговорили питання щодо необхідності збору інформації про обсяги шкоди, завданої установам системи правосуддя внаслідок російської агресії, та наголосили на потребі пришвидшення процедур, які дадуть змогу відновити повноцінне функціонування Вищої ради правосуддя та здійснення нею повноважень, зокрема, щодо розгляду дисциплінарних проваджень стосовно суддів.

 

Верховний Суд