flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Рада посилила покарання за сексуальну експлуатацію дітей та зберігання дитячої порнографії

23 березня 2021, 11:35

Рада посилила покарання за сексуальну експлуатацію дітей та зберігання дитячої порнографії

17 березня 2021 року всупив в силу Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації Конвенції Ради Європи про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства (Ланцаротської конвенції)».

Цей закон закріплює в українському законодавстві визначення поняття "Дитяча порнографія" і встановлює кримінальну відповідальність за здійснення дій сексуального характеру, домагання осіб, що не досягли 16-річного віку, за виготовлення і використання дитячої порнографії, за відвідування або проведення заходів сексуального характеру за участю неповнолітнього, а також за залучення дитини до участі в них.

Кримінальне правопорушення, здійснене відносно малолітніх або неповнолітніх, має бути розслідуване невідкладно і розглянуте в суді в першу чергу.

Документ вводить особливий механізм захисту дітей, що постраждалих від сексуального насильства або стали його свідками.

Закон також передбачив покарання за діставання доступу до дитячої порнографії, її придбання, зберігання, ввезення, перевезення або інше переміщення, виготовлення, збут і поширення.

Каратиметься пропозиція зустрічі від повнолітньої особи, у тому числі з використанням інформаційно-телекомунікаційних систем або технологій, дитині до 16 років для здійснення відносно його яких-небудь дій сексуального характеру або розпусних дій, якщо після такої пропозиції було здійснено хоч би одно дію, спрямовану на те, щоб така зустріч відбулася.

За це загрожує обмеження свободи на строк до трьох років або позбавлення волі на той же термін з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Якщо пропозицію зробили дитині до 16 років для залучення його до виготовлення дитячої порнографії, і якщо після такої пропозиції було здійснено хоч би одно дію, спрямовану на те, щоб така зустріч відбулася, це каратимуть в'язницею на термін від двох до п'яти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певний діяльністю на строк до три рік.

За скоєння цього злочину за попередньою змовою групою осіб, або відносно малолітнього, порушникові загрожує позбавлення волі на термін від трьох до шести років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Під зустріччю, як свідчить закон, слід розуміти і проведену з використанням інформаційно-телекомунікаційних систем або технологій.